Mahkeme'de Bir İlk "Şey Said Efendi"

heridan haber ve ilgili dökümanlar

Mahkeme'de Bir İlk "Şey Said Efendi"

Mesajgönderen admin » Cum Ağu 27, 2010 12:29 pm

ResimKararda, Şeyh Sait’in ismi, “Şeyh Sait Efendi” olarak tutanaklara geçti.
Türkiye'de, Şeyh Sait ile ilgili veraset ilamı davasını gören Hınıs Sulh Hukuk Mahkemesi bir ilke imza attı. Kararda, Şeyh Sait'in ismi, “Şeyh Sait Efendi” olarak tutanaklara geçti.

Şeyh Sait'in torunu Diyadin Fırat, 19 Ağustos 2009 tarihinde Hınıs Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak, “Mirasçılık Belgesi” isteminde bulundu. Abdulsamet Özdemir ile Necati Karademir'i tanık olarak dinleyen mahkeme, nüfus kayıtlarını inceleyerek, 31 Ekim 2009 tarihinde davayı karara bağladı.

Kararda, Şeyh Sait'in 80 yıl önce vefat ettiği belirtilerek, mirasının da yakınları arasında paylaştırılması sonucuna varıldı. Şeyh Sait'in mirasının değeri 86 bin 400 TL olarak hesaplandı.

Hınıs Sulh Hukuk Mahkemesi hâkimi Zeki Güler, kararında, bir ilke imza atarak, Cumhuriyet döneminde “şaki (haydut)”, “eşkıya” gibi nitelemelere maruz kalan Şeyh Sait'ten “Şeyh Sait Efendi” olarak bahsetti. Karar tutanağında şu ifadeler yer aldı:

“Davacı, dava dilekçesinde özetle muris dedesi Şeyh Sait Efendi'nin (Fırat'ın) mirasçılarını gösterir veraset ilamı verilmesini talep etmiştir.”

- Mezarı 85 yıldır sır

Hatırlanacağı gibi, Türkiye İçişleri Bakanlığı, torunu Diyadin Fırat'ın 23 Kasım 2009'da yaptığı başvuruya yanıtta, devletin 85 yıllık sırrı olan Kürt lideri Şeyh Sait ve arkadaşlarının mezar yeri ve vasiyetinin nerede olduğu konusunda, “herhangi bir bilgi ve belge olmadığı” ifadesini kullanmıştı.

AKnews'e konuşan Diyadin Fırat, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) dilekçe yazacaklarını söyledi.

Fırat, buralardan da olumsuz bir yanıt gelmesi durumunda İdari Mahkeme'ye başvuracaklarını dile getirdi.

- Şeyh Sait kimdir?

Şeyh Sait 1865 yılında Erzurum'un ilçesi Hınıs'a bağlı Kolhisar köyünde dünyaya geldi. 1925 yılında başlayan Kürt isyanına önderlik eden Şeyh Sait, 46 arkadaşı ile birlikte Diyarbakır'daki İstiklal Mahkemesi'nde yargılanarak, idama mahkum edildi. 28 Haziran gecesi Şeyh Sait ve 46 arkadaşı asıldı. İdamların üzerinden 85 yıl geçmesine rağmen cenazelerin nereye gömüldüğü konusunda resmi bir açıklama yapılmadı.

1938 yılında Elazığ'da idam edilen Dersim isyanının lideri Seyit Rıza ile Kürt - İslam Alimi Saîdê Kurdî'nin (Nursi) de mezar yerleri de bilinmiyor.


Resim
Wêngu Rêngî Hêrîdonî
Kullanıcı avatarı
admin
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 211
Kayıt: Çrş Oca 28, 2009 11:30 pm
Konum: yönetici

Dön heridan haber ve arşiv

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir

cron