Melayê Goranî ( 1410 - 1488 )

kurdistan cografyasında yaşayan ve yaşanan olaylarla ilgili kişilikler araştırmaları

Melayê Goranî ( 1410 - 1488 )

Mesajgönderen admin » Pzr Oca 22, 2012 8:06 am

Resim
Melayê Goranî ( 1410 - 1488 )
Büyük Kürt düşünürlerinden ve İslam felsefecilerinden Melayê Goranî, 1410′da Güney Kürdistan’ın Şehrezor yöresinde doğdu. Asıl adı Ahmed olan ve Osmanlı belgelerinde Molla Şehabeddin Ahmed el Goranî olarak geçen Melayê Goranî, ilk eğitimini Bağdat’da aldıktan sonra Şam, Kudüs ve Kahire’de din felsefesi üzerine eğitim gördü. Aldığı tekamül sonrası Kürdistan’a dönerek Halebçe yakınlarında Medresa Mela olarak bilinen bir okul açtı.
Ününün yayılması üzerine Osmanlı sultanlarından II. Murad’ın teklifiyle 1441 yılında Anadolu’ya geldi ve kayıtlara göre bir yıl sonra Bursa’ya yerleşti.Üstün zekâsı ve derin bilgisinden dolayı kısa bir süre içerisinde yükseldi ve bir yıl sonra sultan çocuklarının eğitiminden sorumlu hoca yapıldı. Bu dönemde çocuk yaşta Manisa sancakbeyliğine atanmış olan II. Mehmed’e (Fatih Sultan Mehmed) özel dersler vermeye başladı ve danışmanlık yaptı. İstanbul’u fethetme fikrinin sahibi olduğu söylenen Melayê Goranî, II. Mehmed’in İstanbul’u almasından sonra şeri ve örfi hukuktan sorumlu olan Rumeli Kazaskerliği’ne atandı. Yaklaşık otuz yıl bu görevde kalan Melayê Goranî, 1480 yılında şeyhülislam oldu ve vefat ettiği 1488 (Yavuz Sultan Selim dönemi) yılına kadar bu görevi yürüttü.
Eserlerinden en çok bilineni Osmanlıca yazılmış olan Melayê Goranî Tefsiri’dir. İstanbul - Fındızade’de kendi adını taşıyan camisi ve mezarı bulunmaktadır.
Wêngu Rêngî Hêrîdonî
Kullanıcı avatarı
admin
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
Mesajlar: 211
Kayıt: Çrş Oca 28, 2009 11:30 pm
Konum: yönetici

Dön Kurdistandan Portreler

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir

cron